Leiderschap

Ik ben de leider, maar ik voel tegelijkertijd aarzeling om de leiding te nemen

Welke vormen van leiderschap zijn er mogelijk? En welke voorkeuren heb jij zelf? Hoe zie jij jezelf als leider…en hoe word je gezien door je managers, je teamleider/coach en de andere teamleden. En vooral, welke veranderingen kun je daarin aanbrengen. Je kunt van leiderschapsstijl wisselen als je dat met innerlijke overtuiging kunt doen.

De paarden kunnen je coachen om je eigen authenticiteit te checken. Als zij je geloven, zullen andere teamleden dat zeker doen.

Wat kunnen paarden je laten zien in je zoektocht naar leiderschap?

Paardenkuddes kenmerken zich door een duidelijk ordening, een eigen plek in de kudde. Deze ordening is belangrijk omdat bij dreigend gevaar paarden in een split second moeten besluiten en heel hard dezelfde kant oplopen. Wie achterblijft of buiten de kudde terecht komt, is prooi.

Dit betekent dat er in paardenkuddes niet 1 maar minstens 2 leiders zijn: de leidmerrie (alfa-female), die het doel, de richting en het tempo bepaalt – andere dieren willen haar volgen. De leidhengst (alfa-male) draagt zorg voor voortzetting van de sterkste genen, en bij gevaar voor de achterhoede: dieren die buiten de kudde dreigen te vallen worden door de hengst gedreven. Daarbinnen hebben andere paarden andere rollen: verzorgende merries, spelende en lerende veulens, zoekende rollen naar gras, water, gevaar. Deze rollen liggen niet vast: ze zijn flexibel, zodat de kudde altijd wendbaar is en van strategie kan veranderen. De leidhengst wordt uitgedaagd, de leidmerrie wordt vervangen zodra zij een veulen krijgt.

De moderne mens denkt, dat zij beide soorten leiderschap moeten combineren in één persoon: de hiërarchie is belangrijk, maar ook statisch en star. Dat maakt de moderne mens kwetsbaar in haar voortbestaan – thuis en op het werk. In andere menselijke samenlevingen zijn andere vormen heel effectief en efficiënt gebleken.

De kudde-eigenschappen van paarden bieden ons belangrijke aanknopingspunten voor patronen die doorbroken moeten worden. Bovendien laten paarden dit ook nog zien en ervaren wanneer zij samen met mensen worden gebracht of opgesteld.